Γραμματοσειρά

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου καλεί την Επιτροπή να απαντήσει ποια είναι η θέση της απέναντι στις ακραίες προτάσεις εκφοβισμού των προσφύγων, εκ μέρους του ούγγρου ευρωβουλευτή Γκιόργκι Σόπφλιν, που ζήτησε την τροποθέτηση γουρουνοκεφαλών στον φράχτη της Ουγγαρίας κατά μήκος των συνόρων.

Ρωτάει επίσης την Επιτροπή ποιές ενέργειες θα λάβει προκειμένου η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, και οι άλλες χώρες που τηρούν αρνητική στάση στο προσφυγικό να υλοποιήσουν την ευρωπαϊκή συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων, ενόψει μάλιστα του σχετικού δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στην Ουγγαρία στις 2 Οκτωβρίου.

Στη γραπτή ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο Γκιόργκι Σόπφλιν, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος ακροδεξιού ουγγρικού κόμματος Fidesz, ανάρτησε στις 20 Αυγούστου 2016 στο twitter δήλωση, σύμφωνα με την οποία ζήτησε την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών κατά μήκος του φράχτη που έχει στήσει η Ουγγαρία στα σύνορά της, ώστε να αποθαρρύνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Παρά τις αντιδράσεις, ο Γκιόργκι Σόπφλιν δεν έδειξε καμία απολύτως διάθεση να απολογηθεί, και περιορίστηκε να δηλώσει πως δεν υπήρξε ποτέ πρόταση, παρά μόνο μία «πειραματική σκέψη»,

Οπως τονίζει ο έλληνας ευρωβουλευτής, η γνωστή για τη σκληρή αντιμεταναστευτική στάση της ουγγρική κυβέρνηση Όρμπαν έχει υψώσει από το 2015 φράχτη στα νότια σύνορα της χώρας, ενισχυμένο με κοφτερό σύρμα στην κορυφή, με χιλιάδες στρατιώτες να τον περιπολούν, ενώ κατά μήκος του φράχτη έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα ομοιώματα ανθρώπινων προσώπων φτιαγμένα από λαχανικά σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των προσφύγων.

Στις 2 Οκτωβρίου αναμένεται να διεξαχθεί στην Ουγγαρία δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη της πολιτικής της Ε.Ε. περί υποχρεωτικής εγκατάστασης μεταναστών στις χώρες της Ένωσης, χωρίς τη συγκατάθεση των εθνικών κοινοβουλίων.

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS