Γραμματοσειρά

Εκδηλώσεις μνήμης για τους νεκρούς του λιμού της Αθήνας στις Βρυξέλλες

Με μια μεγάλη έκθεση φωτογραφικής τεκμηρίωσης στη καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου και μια ημερίδα με Γερμανούς και Έλληνες ιστορικούς και πολιτικούς, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες το αφιέρωμα «Ο άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942» που διοργανώνει και παρουσιάζει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου (GUE/NGL-ΣΥΡΙΖΑ) για τη μεγάλη πείνα του πρώτου χρόνου της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα.

Ύστερα από ένα δυνατό άνοιγμα του κύκλου των εκδηλώσεων χτες βράδυ, με την παράσταση για τη ζωή και το θάνατο του αντιστασιακού ήρωα Ναπολέοντα Σουκατζίδη, «Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων» από την ομάδα Πείρα(γ)μα, σειρά έχει η κεντρική εκδήλωση του αφιερώματος που έρχεται να φωτίσει πτυχές της ιστορίας της Ελλάδας που παραμένουν διεθνώς άγνωστες. Η έκθεση «Ο άγνωστος λιμός: Αθήνα 1941-1942» εγκαινιάζεται στις 6 μ.μ., θα διαρκέσει μια εβδομάδα και είναι αφιερωμένη στις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς του λιμού της Αθήνας, αλλά και στις εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων που πέθαναν στη διάρκεια της κατοχής.

Την ειδική ιστορική ημερίδα που ακολουθεί τα εγκαίνια της έκθεσης, θα ανοίξει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Gabi Zimmer, επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL). Συμμετέχoυν εξάλλου, ο γνωστός Γερμανός ιστορικός C.U. Schminck-Gustavus, ο διακεκριμένος Ελληνας ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, καθώς και ο εκπρόσωπος της Oxfam, S. Declercq. Η Oxfam, σήμερα από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ξεκίνησε τη δράση της με αφορμή το λιμό της Αθήνας το 1942, ως Επιτροπή της Οξφόρδης για την Ανακούφιση από Λιμούς, ζητώντας την επείγουσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

28.3.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS