Γραμματοσειρά

 

Στον «Alpha 989»: Προτεραιότητά μας είναι μια αποτελεσματικότερη κυβέρνηση, που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha 989 (Δ. Βερύκιο – Σ. Λάμπρου), ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η Ελλάδα πέτυχε, παρά τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, δύο πράγματα: Πρώτον, δεν υιοθετήθηκαν οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα λιτότητας τώρα, πέρα από τα 5,4 δισ. για τα επόμενα τρία χρόνια, κι επίσης έγινε ένα θετικό βήμα για την ελάφρυνση του χρέους. Από εκεί και πέρα, το κρίσιμο θέμα για εμάς είναι -εκτός από το να διαπραγματευόμαστε πιο αποτελεσματικά, που το κάνουμε- και να κυβερνήσουμε πιο αποτελεσματικά, έτσι ώστε να επιταχύνουμε τη μείωση της ανεργίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν ίσως η πρώτη φορά που αντί η Ελλάδα να είναι στο στόχαστρο, οι φωνές υπέρ της ήταν περισσότερες από τις επικρίσεις. Ο κ. Βέμπερ ήταν η εξαίρεση, αλλά και η ευρωπαϊκή άκρα Δεξιά που επιμένει ρατσιστικά ότι πρέπει να βγουν οι Έλληνες από το ευρώ.

Τα πήγαμε καλά αναφορικά με τον περίφημο «κόφτη», γιατί υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση

Τις επόμενες δύο βδομάδες αυτό που μένει να γίνει είναι να ψηφιστούν τα πρόσθετα μέτρα και να ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου η πρώτη αξιολόγηση. Μετά από αυτό, εμείς πρέπει να βάλουμε σε απόλυτη προτεραιότητα την αναπτυξιακή ατζέντα. Όσο δε για τον περίφημο «κόφτη» νομίζω ότι τα πήγαμε καλά, γιατί υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τον Απρίλιο του 2017, αν τυχόν υπάρξουν αποκλίσεις και δεν πιάσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% μέσα στο 2016 -τον οποίο θεωρώ ότι θα πιάσουμε- μόνο τότε θα εφαρμοστούν, με αρκετή ωστόσο ευελιξία, οι προβλέψεις αυτού του μηχανισμού και θα κατατεθούν στον προϋπολογισμό του 2018.

Αυτός ο «κόφτης» ήταν μία αναγκαία ρύθμιση, προκειμένου να κρατήσουμε την ουσία. Και το ουσιαστικό που πετύχαμε είναι ότι για τα επόμενα τρία χρόνια τα μέτρα είναι 5,4 δισ. κι όχι 9 που έλεγε το ΔΝΤ κι ο Κυρ. Μητσοτάκης. Και φυσικά τα 5,4 δισ. δεν είναι απλό πράγμα, έχουν κι αυτά τη δυσκολία τους, αλλά πρέπει να τα συγκρίνουμε με τα 60 δισ. των προηγούμενων πέντε χρόνων. Ο πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να δυσφορεί και να παραπονιέται, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που επέβαλαν μέτρα 60 δισ. και χρεοκόπησαν τη χώρα, να παριστάνουν τώρα τους αντιμνημονιακούς.

Το γεγονός ότι, παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα αντέχει, έχει ανοίξει δρόμο για θετικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου

Το γεγονός ότι, παρά τις δυσκολίες και τα λάθη, η Ελλάδα και η κυβέρνηση αντέχουν, έχει ανοίξει δρόμο για θετικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Στην Πορτογαλία έχουμε πρωθυπουργό από τους Σοσιαλιστές με στήριξη της Αριστεράς και στην Ισπανία, που έχει εκλογές τον Ιούνιο, έχουμε μια συμμαχία των Podemos με την ισπανική Ενωμένη Αριστερά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ήδη έχουν περάσει στη δεύτερη θέση και ότι μπορούν να φέρουν μια σημαντική αλλαγή στην Ισπανία. Η δε Ισπανία είναι η 4η οικονομία της Ευρώπης. Εάν εκεί έχουμε μια κυβέρνηση προοδευτική, με ισχυρή παρουσία της Αριστεράς, τότε η αλλαγή θα είναι σίγουρα μεγάλη.

Πρέπει ως πολιτικό σύστημα να προχωρήσουμε μπροστά

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα πέσει με γιουρούσια. Αν θέλουν να συμβάλλουν, κρατώντας τις διαφωνίες τους, θα πρέπει να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις στον διάλογο για τα φλέγοντα ζητήματα. Πρέπει ως πολιτικό σύστημα να προχωρήσουμε μπροστά.

Τώρα προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η επιστροφή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή ατζέντα. Αμέσως μετά νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε «ταμείο» ως κόμμα και ως κυβέρνηση, αλλά και όλες εκείνες τις βελτιώσεις που απαιτούνται, ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις. Ο ανασχηματισμός πρώτον δεν προαναγγέλλεται και δεύτερον αποτελεί αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

11/05/16

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS