Γραμματοσειρά

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Πελοπόννησο και τον Δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη.

Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρεται στις ανυπολόγιστες καταστροφές που σημειώθηκαν σε υποδομές, οδικούς άξονες, δρόμους και σπίτια, καθώς και στις ζημιές που υπέστησαν η αγροτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά πληροφορίες για το «κατά πόσον η Κομισιόν διατίθεται να επισπεύσει τη διαδικασία ενεργοποίησης των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», ενώ ζητά και λεπτομέρειες για δυνατότητες επιπλέον έκτακτης ενίσχυσης από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Τέλος, ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά να προβλεφθεί η λήψη έκτακτων μέτρων αποζημίωσης των πληγέντων τοπικών γεωργών και κτηνοτρόφων. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Έλληνας Ευρωβουλευτής είχε συνυπογράψει και στηρίξει δύο τροπολογίες στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων, μέσω των οποίων έχει συμπεριλάβει την Ελλάδα στις χώρες οι οποίες θα πρέπει να δικαιούνται στήριξης (προληπτικών μέτρων άλλα και μέτρων αντιμετώπισης) έπειτα από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Ερώτηση προς την Επιτροπή:

Θέμα: Αποκατάσταση ζημιών στις δημόσιες υποδομές και αποζημίωση λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων (6-7.09.2016)

Φονικές πλημμύρες έπληξαν την Πελοπόννησο και τον δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι πληγείσες περιοχές της Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας και ο δήμος Θερμαϊκού.

Οι καταστροφές, ιδιαίτερα στον νομό Μεσσηνίας, είναι ανυπολόγιστες και εντοπίζονται σε μεγάλες ζημιές σε υποδομές, οδικούς άξονες, δρόμους, σπίτια και αυτοκίνητα, τεράστιες απώλειες στην αγροτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, προβλήματα στην υδροδότηση και την ποιότητα του νερού και στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Διατίθεται να επισπεύσει τη διαδικασία ενεργοποίησης των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας;
Επειδή οι προαναφερθείσες καταστροφές εμπίπτουν στις “εξαιρετικές περιπτώσεις καταστροφών περιφερειακού χαρακτήρα”, ποιες είναι οι δυνατότητες επιπλέον έκτακτης ενίσχυσης από τα Διαρθρωτικά Ταμεία;
Προβλέπεται η λήψη έκτακτων μέτρων αποζημίωσης των πληγέντων τοπικών γεωργών και κτηνοτρόφων; Εξετάζει την αύξηση των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2020, ώστε να συμπεριλάβει στη χρηματοδότηση και τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν για την αποζημίωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων των πληγεισών περιοχών;

9.9.2016

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS