Γραμματοσειρά

Ερώτηση προς την Κομισιόν, με αφορμή την σχεδιαζόμενη από την ΕΕ Ανθρωπιστική Βοήθεια που προορίζεται για να καλύψει τις ανάγκες προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία μέσω πιστωτικών καρτών, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Δημ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει δοθεί ποτέ από την ΕΕ και υπογραμμίζει την ανάγκη αντίστοιχης ρύθμισης, που θα απευθύνεται και στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται προσωρινά στην Ελλάδα.

Ειδικότερα η Ελλάδα, η οποία πληρώνει το βάρος των καθυστερήσεων στη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων προς τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, έχει ανάγκη από μία αντίστοιχη ρύθμιση τουλάχιστον για το διάστημα που οι διαδικασίες μετεγκατάστασης καθυστερούν σημαντικά, με αποτέλεσμα πάνω από 60.000 πρόσφυγες να είναι αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, λόγω της αναλγησίας ορισμένων κρατών-μελών απέναντι στην ευθύνη που φέρουν για να δεχτούν την αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Με αφορμή την προσπάθεια για ανακούφιση και κάλυψη των αναγκών χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά απ’ την Κομισιόν να εξετάσει την «εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος στην Ελλάδα» και σε αυτό το πλαίσιο ζητά πληροφορίες για το ύψος, το σχετικό ποσό και τον αριθμό των προσφύγων που θα αφορά μία τέτοια ρύθμιση.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χρίστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες Ανθρωπιστική Βοήθεια ύψους 348 εκατομμυρίων που θα αφορά περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία και θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής πιστωτικής κάρτας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει δοθεί ποτέ από την ΕΕ και αναμένεται να καλύψει σημαντικά τις ανάγκες των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία, μια και η ηλεκτρονική πιστωτική κάρτα που θα δοθεί θα έχει ένα μηνιαίο ποσό για έξοδα που θα προορίζεται για την στέγη, την τροφή, σχολεία κ.ά.. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται και η τοπική οικονομία με νόμιμο και αποτελεσματικό τρόπο, περιορίζοντας το ενδιάμεσο γραφειοκρατικό κόστος.

Με αφορμή την παραπάνω κίνηση αλληλεγγύης, ερωτάται η Επιτροπή:

Σκέφτεται η Επιτροπή την εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος στην Ελλάδα, για όσο καιρό τουλάχιστον η χώρα σηκώνει το βάρος των ποσοστώσεων και άλλων κρατών-μελών, που αρνούνται να δεχτούν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν;
Αν ναι, πότε σκοπεύει να το κάνει, ποιο το ύψος του σχετικού ποσού και πόσους πρόσφυγες μπορεί να αφορά ένα τέτοιο πρόγραμμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα;

6.10.2016

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS