Γραμματοσειρά

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος, την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημ. Παπαδημούλης υπενθυμίζει το γεγονός ότι «όλες οι πλευρές επιδιώκουν, η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς νέες καθυστερήσεις τον Οκτώβριο», παρά ταύτα οι διαφορές μεταξύ των δανειστών στο ζήτημα του δημόσιου χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018, παραμένουν.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων ζητάει από την Κομισιόν, πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έγκαιρα ενώ συνεχίζει ρωτώντας την το αν εξετάζεται η σκέψη «για επιμήκυνση στις περιόδους χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους και για «κλείδωμα» των παρόντων χαμηλών επιτοκίων», όπως προτείνει και το ΔΝΤ.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Θέμα: Ελληνικό δημόσιο χρέος και Β’ αξιολόγηση

Η πρώτη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Ιούνιο. Σημειώθηκε ωστόσο μία καθυστέρηση έξι περίπου μηνών, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις διαφορές απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Η Ελλάδα προχώρησε στην ψήφιση όλων των συμφωνηθέντων μέτρων και η εφαρμογή τους έχει ήδη ξεκινήσει. Όλες οι πλευρές επιδιώκουν, η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς νέες καθυστερήσεις τον Οκτώβριο, ωστόσο οι προαναφερθείσες διαφορές μεταξύ των δανειστών παραμένουν.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή

Τι πρωτοβουλίες σχεδιάζει η Κομισιόν για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να επιταχυνθεί η επιστροφή της Ελληνικής Οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης;
Εξετάζεται η σκέψη για επιμήκυνση στις περιόδους χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους και για «κλείδωμα» των παρόντων χαμηλών επιτοκίων, κάτι που προτείνει το ΔΝΤ;
Μπορούν τα εναπομείναντα 19.5 δις ευρώ από προβλεπόμενο κονδύλι για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ;

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS