Γραμματοσειρά

moscoviciΑπάντηση έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην επιστολή 36 Ευρωβουλευτών της Προοδευτικής Συμμαχίας από 3 πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και την στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές.

Ο κ. Μοσκοβισί μεταξύ άλλων παραδέχτηκε πως μία συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του 2016, είναι εφικτή. Ο Αρμόδιος Επίτροπος επίσης σημείωσε πως “η Κομισιόν δε θα υπεκφύγει”, ενώ κατέληξε υποστηρίζοντας πως οφείλει να διαδραματίσει τον ρόλο ενός έντιμου μεσολαβητή, φορέα ελπίδας για την Ελλάδα.

Με αφορμή την απάντηση Μοσκοβισί, 3 Ευρωβουλευτές-μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, οι οποίοι συνυπογράφουν και την αρχική επιστολή, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Δημήτρης Παπαδημούλης (Ελλάδα, GUE/NGL)

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup χωρίς αναβολές, όπως επιδιώκει ο κ. Σόιμπλε, αποτελεί κλειδί όχι μόνο για στροφή της ελληνικής οικονομίας σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και για την συνολική αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους ως ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Η ανοιχτή επιστολή προς τον Μοσκοβισί, με πρωτοβουλία της «Προοδευτικής Συμμαχίας, βρίσκει ευρύτατη απήχηση όχι μόνο εντός του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και σε ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό φάσμα. Θα ακολουθήσουν και άλλες, αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Έρνεστ Ούρτασουν (Ισπανία, Πράσινοι)

Είναι παραπάνω από κατανοητό από όλους τους ειδικούς ότι η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη την ελάφρυνση του χρέους της. Δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στην ευημερία χωρίς πρώτα να αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους. Καλούμε την Κομισιόν, την ΕΚΤ καθώς και όλα τα κράτη-μέλη να εκκινήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση, σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Γκιγιόμ Μπαλάς (Γαλλία, Σοσιαλιστές)

Στείλαμε αυτή την επιστολή στον Επίτροπο Π. Μοσκοβισί επειδή το ζήτημα αυτό είναι στην αρμοδιότητά του, όμως θα μπορούσαμε να έχουμε απευθύνει το ίδιο ερώτημα και στον Γ. Ντάισελμπλουμ. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών θεσμών. Πρέπει και εκείνοι πλέον να βοηθήσουν την Ελλάδα να βρει βιώσιμες λύσεις μέσω της αναγκαίας ελάφρυνσης του χρέους καθώς και μέτρων που ενθαρρύνουν την κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της χώρας.

Η επιστολή που έστειλαν οι 36 Ευρωβουλευτές στον Επίτροπο Μοσκοβισί:

Pierre Moscovici

Commissioner for Economic and Financial Affairs,

Taxation and Customs

13.10.2016, Brussels

Αγαπητέ Επίτροπε Μοσκοβισί,

Έπειτα και τη συζήτηση σχετικά με τη «Δήλωση της Επιτροπής – η Μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επιπτώσεις τους, καθώς και οι προοπτικές για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 του Οκτωβρίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της ελάφρυνσης του χρέους και την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων τα οποία πρόκειται να ενισχύσουν την οικονομική, κοινωνική και φιλοπεριβαλλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να αφήσει πίσω της το φαύλο κύκλο της ύφεσης και του αποπληθωρισμού, και να προχωρήσει με πολιτικές που επιτρέπουν τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας. Την ευθύνη γι ‘αυτό έχουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι Θεσμοί. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ομοφωνία σήμερα μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων σχετικά με την ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους, μεταξύ των θεσμικών οργάνων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή η βιωσιμότητα. Όπως γνωρίζετε, το ΔΝΤ έχει παρουσιάσει διαφορετική ανάλυση από αυτή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για το θέμα αυτό. Η αβεβαιότητα που προκύπτει εμποδίζει την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις όσον αφορά την έναρξη ενός συγκροτημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και να λειτουργήσει ανασταλτικά ακόμα και στην ήπια μείωση των επιπέδων της ανεργίας και της φτώχειας και να καθυστερήσει οποιαδήποτε βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης για την προσεχή περίοδο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, το ΔΝΤ έκανε λόγο για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με βάση ότι «ρεαλιστικές παραδοχές σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να παράγει συνεχή πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη» θα χρειαστούν προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα. Η ελάφρυνση του χρέους είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στην ελληνική κρίση. Συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ως μέρος της συμφωνίας, θα πρέπει να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους, με ένα σαφή οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την απαραίτητη οικονομική και κοινωνική ώθηση, αλλά και για να περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο κατάλληλο για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Εμείς, οι υπογράφοντες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα πρέπει να αφήσει πίσω τα μέτρα λιτότητας μια για πάντα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εξόδου από το πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να είναι και το τελευταίο. Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στο να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα τα Διαρθρωτικά Ταμεία που θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, ιδίως για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, και να αυξήσει το βαθμό ασφάλειας για τους πολίτες, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων.

Στο πλαίσιο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, σας παροτρύνουμε να λάβετε τις απόψεις αυτές υπόψη, προς όφελος όλων των κοινωνιών καθώς και των θεσμών.

Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συζήτηση μαζί σας για το θέμα αυτό.

Με θερμούς χαιρετισμούς,

Guillaume BALAS

Sergio COFFERATI

Fabio DE MASI

Eva JOLY

Curzio MALTESE

Emmanuel MAUREL

Dimitrios PAPADIMOULIS

Georgi PIRINSKI

Ernest URTASUN

Ολόκληρη η λίστα των Ευρωβουλευτών που υπογράφουν την επιστολή είναι η ακόλουθη:

Δημήτρης Παπαδημούλης, EL (GUE/NGL), Guillaume Balas, FR (S&D), Sergio Cofferati, IT (S&D), Fabio De Masi, GER, (GUE/NGL), Eva Joly, FR (Greens), Curzio Maltese, IT, (GUE/NGL), Georgi Pirinski – ΒG (S&D), Emmanuel Maurel, FR (S&D), Ernest Urtasun, ESP, (Greens), Jean-Paul Denanot, FR (S&D), Virginie Rozière, FR (S&D) Edouard Martin, FR (S&D), Bart Staes, BE (Greens/EFA), Tania Penas Gonzalez, SP (GUE/NGL), Josep Maria Terricabras, SP (Greens/EFA), Eric Andrieu, FR (S&D), Christine Revault d’Allonnes Bonnefoy, FR (S&D), Marisa Matias, PT (GUE/NGL), Patrick Le Hyaric, FR (GUE/NGL), Στέλιος Κούλογλου, GR (GUE/NGL), Eleonora Forenza, IT (GUE/NGL), Monika Vana, AT (Greens), Louis-Joseph Manscour, FR (S&D), Isabelle Thomas, FR (S&D), Barbara Spinelli, IT (GUE/NGL), Κώστας Χρυσόγονος, GRE, (GUE/NGL), Younous Omarjee, ES, (GUE/NGL), Elly Schlein, IT, (S&D), Joachin Schuster GER, (S&D), Michele Rivasi, FR, (Greens), Κωνσταντίνκα Κούνεβα, GRE, (GUE/NGL), Ana Gomes, POR, (S&D), Martina Anderson, IRL, (GUE/NGL), Matt Carthy, IRL, (GUE/NGL), Liadh Ni Riada, IRL, (GUE/NGL), Lynn Boylan, IRL, (GUE/NGL), Vincent Peillon, FR, (S&D) et Hugues Bayet, BE (S&D).

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS