Γραμματοσειρά

 

Δημ. Παπαδημούλης: «Οι διαπραγματεύσεις έχουν λάβει θετική στροφή. Κομισιόν και ESM έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση».

«Στο Eurogroup της 24ης Μαϊου, θα καθοριστούν τα βήματα για ελάφρυνση του χρέους».

Άρθρο στο Social Europe.

Link δημοσίευσης: http://ow.ly/ORqN300eadg
Ακολουθεί το άρθρο μεταφρασμένο στα ελληνικά:

«Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης αναγνωρίστηκε, η συζήτηση για το χρέος δρομολογήθηκε»

Του Δημήτρη Παπαδημούλη*

Στο τελευταίο Eurogroup έγινε ένα θετικό βήμα για την τελική ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η μεγάλη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης αναγνωρίστηκε από τους θεσμούς, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την συζήτηση για το χρέος. Για άλλη μια φορά, οι οργανωμένες προσπάθειες της ΝΔ και μιας ομάδας μέσων ενημέρωσης να δημιουργήσουν πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα έπεσαν στο κενό.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι χρόνων υπήρξε μόνο μια υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους, το 2012, αλλά ούτε οι δανειστές ούτε όμως και οι τότε κυβερνήσεις δούλεψαν επίμονα για μια λύση. Αυτή τη φορά, όλα τα μέρη της συμφωνίας αναγνώρισαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, φτάνοντας σε μια κοινή συμφωνία γι αυτό το φλέγον ζήτημα.

Στο επόμενο Eurogroup της 24ης Μαιου, θα καθοριστούν τα βήματα για ελάφρυνση του χρέους, σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, να διευκολυνθεί ο τρόπος αποπληρωμής του, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εξυπηρέτησή του, και να καθοριστούν τυχόν περίοδοι χάριτος.

Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει, με δηλώσεις όπως εκείνες του Κλάους Ρεγκλινγκ από τον ESM, πως μέρος των δανείωντης Ελλάδας της στο ΔΝΤ πρέπει να αναδιαρθρωθούν και πως ο μηχανισμός θα μπορούσε να αγοράσει μέρος του ελληνικού χρέους, προκειμένου να πέσει κάτω από το 100% και το 180% που βρίσκεται σήμερα, να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αναφορικά με τα πρόσθετα μέτρα που επίμονα και παράλογα απαιτούσαν τόσο το ΔΝΤ όσο και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε, είναι σαφές ότι τέτοια μέτρα δεν θα νομοθετηθούν. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά πρότεινε τη θέσπιση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής δαπανών, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους της.

Ο μηχανισμός αυτός είναι προληπτικός και οι πιθανότητες να τεθεί σε εφαρμογή είναι μικρές, ειδικά από τη στιγμή που η οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή είναι επίσης η θέση της Κομισιόν και του ESM, οι οποίοι δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε ενδυναμώνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης προκειμένου να τραβήξει τη χώρα έξω από επώδυνη κρίση, εξασφαλίζοντας παράλληλα την εκταμίευση της δόσης και την βελτίωση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών έχουν λάβει θετική στροφή την τελευταία εβδομάδα, κυρίως αναφορικά με την στάση του ΔΝΤ. Τίποτα δεν έχει τελείωσει ακόμη και πρέπει όλες οι πλευρές να δουλέψουν σκληρά την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο είναι σαφές ότι οι θεσμοί έχουν αναγνωρίσει την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού έργου. Είμαστε κοντά στην τελική συμφωνία που θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε δύο μεγάλες προτεραιότητες: την προσέλκυση επενδύσεων και την μείωση της ανεργίας.

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS