Γραμματοσειρά

Διπλασιασμός του πακέτου Γιούνκερ, πανευρωπαϊκή εξασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων και πανευρωπαϊκό σύστημα προστασίας ανέργων «κρίνουν» εάν όσα είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν θα γίνουν πράξη ή θα μείνουν λόγια, είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημ.Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ.Αρβανίτη. Τελικά, πρέπει πρώτοι οι Γερμανοί να δεχθούν να εισφέρουν περισσότερα στο κοινό ταμείο της ΕΕ, υπογράμμισε.

Η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο είχε ορισμένα θετικά στοιχεία, διαπιστώσεις και επιδιώξεις, κάτι που κατέγραψε και ο πρωθυπουργός μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, είπε ο κ.Παπαδημούλης. Εάν την συγκρίνει κανείς με την Κοινή Διακήρυξη της Αθήνας, θα βρει κοινά σημεία και αυτό είναι που προκάλεσε την νευρικότητα στους πιο δεξιούς κύκλους του Βερολίνου.

Θα πρέπει ωστόσο αυτά τα λόγια να γίνουν πράξεις, να αποτυπωθούν στην ατζέντα και τα κείμενα της επερχόμενης Συνόδου της Μπρατισλάβα, όπως υπογράμμισε, καθώς στο ευρωπαϊκό «τρίγωνο εξουσίας» δεν είναι πρώτη ούτε η Κομισιόν ούτε -δυστυχώς- το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Θα πρέπει δηλαδή ο Τουσκ και η Μέρκελ να θελήσουν να συνδιαμορφώσουν μία πιο δημοκρατική, κοινωνική, κοντά στους πολίτες ατζέντα, με την ανάπτυξη και όχι την αιώνια λιτότητα στην πυξίδα.

Το βέβαιο είναι, συνέχισε, ότι ενώ πριν δύο χρόνια η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο στην ΕΕ, το παράδειγμα προς αποφυγή, το τελευταίο διάστημα και παρά τα μεγάλα προβλήματα σε πολλούς τομείς, η Αθήνα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα έχει γίνει ενεργός παράγων για την αναζήτηση λύσεων. Όχι για να διχαστεί η Ευρώπη όπως υποστηρίζουν ακραίοι νεοφιλελεύθεροι, αλλά για να επανενοποιηθεί ουσιαστικά, καθώς απειλείται με διάλυση από τις εκρηκτικές κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

Οι τρεις δείκτες για την στροφή στην αλληλεγγύη και την στροφή στην ανάπτυξη

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρέθεσε τρεις «δείκτες», θέματα που η ταχεία προώθησή τους προς υλοποίηση κρίνει την στροφή προς την κατεύθυνση που περιέγραψε ο κ.Γιούνκερ στην ομιλία του:

Αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ: Ο διπλασιασμός των πόρων του ταμείου, ώστε μέχρι το 2020 να είναι στα 500 δισ. ευρώ και μέχρι το 2022 στα 630 δισ. ευρώ. Σημείωσε παράλληλα ότι θα πρέπει τα κεφάλαια αυτά πράγματι να κατευθυνθούν στις χώρες που έχουν την μεγαλύτερη ανεργία και την μεγαλύτερη αποεπένδυση, καθώς μέχρι τώρα μεγάλο μέρος έχει καταλήξει στις πιο πλούσιες χώρες, όπως π.χ. σε αυτοκινητόδρομους σε Γερμανία και Ολλανδία.

Πανευρωπαϊκή προστασία καταθέσεων: Η ενιαία εξασφάλιση του μικροκαταθέτη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απαραίτητη, προκειμένου τα κοινοτικά κεφάλαια που επενδύονται, όπως το πακέτο Γιούνκερ, να μην καταλήγουν τελικά πάλι πίσω στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα.

Πανευρωπαϊκό σύστημα στήριξης ανέργων: Υπάρχουν ήδη προτάσεις σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο προς την ΕΕ για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος στήριξης ανέργων, που θα λειτουργεί δίπλα στα εθνικά. «Οι Γερμανοί κάνουν ότι δεν ακούνε» προς το παρόν, σημείωσε ο κ.Παπαδημούλης.

Τα παραπάνω είναι μέρος της προσέγγισης που παρουσίασε ο κ.Γιούνκερ, αλλά για να γίνουν πράξη πρέπει να μπουν στην ατζέντα της Μπρατισλάβα.

Τελικά, θα πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές των πλούσιων κρατών προς την ΕΕ, με πρώτους τους Γερμανούς, υπογράμμισε.

Ν.Ξυδάκης: Η αιτία της κρίσης ήταν πολιτική, η λύση εναπόκειται στην πολιτική

Εξάλλου, με δήλωσή του στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης σημείωσε ότι «το μήνυμα που θα μεταφέρουμε στην Μπρατισλάβα είναι αυτό της ενότητας και όχι της διαίρεσης.

Αφουγκραζόμαστε τις κοινωνίες. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει το κοινωνικό της πρόσωπο και να βαδίσει προς τη σύγκλιση και την εμπέδωση της δημοκρατίας.

Για να γίνει και πάλι το όραμα της Ευρώπης ελκυστικό στους πολίτες θα πρέπει να επιδείξουμε ρεαλισμό και ευελιξία. Να είμαστε πειστικοί και αποτελεσματικοί, προκειμένου να αναγεννηθεί μια Ευρώπη με δημοκρατικό και κοινωνικό πρόσωπο, και να ανασχεθεί η δυσφορία που τροφοδοτεί την ακροδεξιά ρητορική του μίσους.

Η κρίση στην ΕΕ δεν προέρχεται από κάποια φυσική καταστροφή. Οι αιτίες της είναι πολιτικές και κατά συνέπεια η λύση της εναπόκειται στην πολιτική. Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Η στιγμή είναι κατάλληλη».

Ακούστε: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000042957/DimPapadimoulis-Treis-deiktes-gia-to-an-ta-logia-Giounker-tha-ginoun-praksi

15.9.2016

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS