Γραμματοσειρά

Σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ «Βήμα FM» (Δ. Σαρρή – Α. Παπαστάθη), ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:

Η άμεση ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης επιβάλλεται όχι μόνο για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους, αλλά και για να μην ξαναμπεί στο τραπέζι το Grexit

Σήμερα δεν περιμένω θεαματικά πράγματα από τη συνεδρίαση του ΔΝΤ. Οι πιο σημαντικές ημερομηνίες είναι η 9η Φεβρουαρίου με το EuroWorking Group, και η 20η Φεβρουαρίου με το Eurogroup.

Η επιθυμία όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των δανειστών είναι να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, με τις μικρότερες δυνατές υποχωρήσεις, γιατί αυτό είναι το κοινό συμφέρον. Και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει στις 20 Φεβρουαρίου, να προσπαθήσουμε να τελειώνουμε με αυτό το θέμα πριν τις ολλανδικές εκλογές.

Ολοένα περισσότεροι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο καταλαβαίνουν ότι η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης χωρίς εμπλοκή και πολύμηνες καθυστερήσεις δεν επιβάλλεται μόνο για οικονομικούς λόγους, ώστε να μη δεχθεί πλήγμα η προοπτική μιας ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που όλοι προβλέπουν για τα επόμενα χρόνια, αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους, καθώς και για να μην ξαναμπεί στο τραπέζι -γιατί κάποιοι καραδοκούν- το καταστροφικό σενάριο του Grexit.

Σε μια περίοδο έντονης αστάθειας, θα πρέπει να είναι κανείς ανόητος για να μην αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις στο θέμα του ελληνικού προγράμματος

Αυτή την ώρα της πρόσθετης αστάθειας που προκαλούν η εκλογή και οι ενέργειες Τραμπ, αλλά και η ρητορική Ερντογάν στη γειτονιά μας, θα πρέπει να είναι κανείς είτε ανόητος είτε τυφλός, για να μην αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να βρεθούν θετικές, προωθητικές λύσεις στο θέμα της Ελλάδας και του ελληνικού προγράμματος.

Μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο έχει προγραμματίσει στις 14 Φεβρουαρίου μια ανοιχτή συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώπιον της Κομισιόν και του Συμβουλίου, όπου σας διαβεβαιώνω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών πιέζει, με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να προχωρήσει η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Είναι χαρακτηριστικό το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου του Νότου, γιατί το προσυπογράφουν όχι μόνο ο αριστερός Τσίπρας και οι Σοσιαλιστές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Μάλτας, αλλά και ο Ραχόι και ο Αναστασιάδης, που ανήκουν στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μέσα στη Γερμανία δε, είναι πια πολύ μεγάλο το κομμάτι του πολιτικού φάσματος -συμπεριλαμβανομένων και των Σοσιαλδημοκρατών- που δε θέλει να ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015 και είναι κατηγορηματικά αντίθετο απέναντι στις δηλώσεις Σόιμπλε.

Είναι τρελό να έχουμε δηλώσεις συμπαράστασης από Πιτέλα, Σουλτς, Γκάμπριελ, αλλά να μην συμπαρατάσσονται σε ένα μίνιμουμ κοινό εθνικό μέτωπο ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης

Τη διαπραγμάτευση την κάνει το οικονομικό επιτελείο, υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού, στους οποίους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Και συνιστώ σε όλα τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, που δεν ασχολούνται με την «καρδιά» της διαπραγμάτευσης, να κάνουμε ο καθένας τη δουλειά μας και να αφήσουμε τον Τσίπρα, τον Τσακαλώτο, τον Χουλιαράκη να κάνουν τη δική τους.

Θα ήταν προτιμότερο αν σε αυτή τη διαπραγμάτευση βοηθούσε με τον τρόπο της και η ΝΔ. Αλλά εκεί δυστυχώς ο αντιπρόεδρος του κόμματος, κ. Γεωργιάδης, μαρτύρησε αυτό που σκέφτεται ο Μητσοτάκης, ότι δηλαδή δεν θέλει να «κλείσει» η αξιολόγηση γιατί θέλει να «πέσει» ο Τσίπρας. Ευτυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν σκέφτεται έτσι. Σε ό,τι αφορά στα κόμματα του Κέντρου, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, θα ήταν καλύτερο αντί να κάνουν δηλώσεις του τύπου «να φύγει ο Τσίπρας» να έλεγαν αυτά που λέει ο Πιτέλα, ο Σουλτς, ο Γκάμπριελ και οι άλλοι, γιατί ανήκουν στην ίδια ομάδα. Είναι τρελό να έχουμε δηλώσεις συμπαράστασης σε αυτά τα θέματα από Πιτέλα, Σουλτς, Γκάμπριελ, Ραχόι, Αναστασιάδη, αλλά να μην συμπαρατάσσονται σε ένα μίνιμουμ κοινό εθνικό μέτωπο ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης.

7.2.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

Facebook Connection Faild

LINKS