Δήμαρχος Λέσβου στο Ευρωκοινοβούλιο: Ευρώπη και αντιπολίτευση υποκινούν τους φασίστες

Γραμματοσειρά

Το προσφυγικό και οι προκλήσεις που παρουσιάζει για το νησί της Λέσβου ήταν το θέμα της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα το μεσημέρι στο Ευρωκοινοβούλιο οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Στα εισαγωγικά του σχόλια ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στη μεγάλη διεθνή συνάντηση που πραγματοποίησε την ίδια ημέρα η Ευρωαριστερά για την ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στις πόλεις και στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα αυτές που δέχονται τα κύματα των προσφύγων. «Στο επίκεντρο βρέθηκε», συνέχισε ο ευρωβουλευτής, «και η Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες, πόλεις και νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και φυσικά η Λέσβος, που συνεχίζει να δέχεται προσφυγικές ροές και να αντιστέκεται με μικρή βοήθεια και μεγάλες χαμένες ελπίδες και υποσχέσεις από την πλευρά της ΕΕ». Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, ο Σύρος δήμαρχος Ανδραβίδας, Ναμπίλ Μοράντ και η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, τόνισε ότι η πρόσκληση στο Ευρωκοινοβούλιο ήρθε την κατάλληλη στιγμή γιατί η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι ο πραγματικός κίνδυνος που ελλοχεύει από τον τρόπο διαχείρισης μιας προσφυγικής κρίσης είναι ότι αυξάνονται αλματωδώς οι ρατσιστικές δυνάμεις και οι φωνές που οδηγούν στην ενδυνάμωση φασιστικών κινημάτων. «Οι πραγματικοί κίνδυνοι» είπε, «δεν είναι οι άνθρωποι στους οποίους υψώνουμε τα τείχη αλλά οι ιδέες που κατασπαράζουν τον συνεκτικό ιστό των κοινωνιών μας».

Μίλησε επίσης για την πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει πριν από λίγες μέρες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο «γιατί κάποιες κυβερνήσεις στην Ευρώπη απεδείχθησαν κατώτερες των περιστάσεων και δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους» και ζήτησε το έλλειμμα των ηγεσιών να το καλύψουν οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες. «Η σημερινή πρωτοβουλία», τόνισε ο δήμαρχος Λέσβου, «έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν κοινωνοί περισσότεροι δήμοι στην Ευρώπη και να διαπιστώσουμε ότι από πλευράς δήμων υπάρχει διάθεση να σηκώσουν το βάρος μαζί μας αλλά τους εμποδίζουν οι κυβερνήσεις τους».

Είπε επίσης ότι «στη Λέσβο δόθηκε κάποια στιγμή χώρος σε ακραία στοιχεία που επιχείρησαν να τορπιλίσουν την κοινωνική συνοχή και σε αυτά τα ακραία στοιχεία συνεπικουρούν και πολιτικοί παράγοντες που ανήκουν στο λεγόμενο δημοκρατικό χώρο, οι οποίοι κινούμενοι από ιδιοτέλεια δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, θέλουν να ξεσηκώσουν τον κόσμο και εκμεταλλευόμενοι τον φανατισμό επιδιώκουν να χυθεί αίμα και να αποκομίσουν τα οφέλη που επιδιώκουν. Σήμερα ευτυχώς είναι απομονωμένοι και ελπίζω να παραμείνουν».

Ο κ. Γαληνός τόνισε ότι πήρε πολλές υποσχέσεις από την Ευρώπη, ότι θα κινηθεί πιο άμεσα για να βοηθήσει το νησί αλλά στήριξη δεν ήρθε παρά μόνο από την κυβέρνηση με την οποία, όπως είπε, έχουν εξαιρετική συνεργασία.

«Θεωρώ παραλογισμό» συνέχισε, «το γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι δήμοι που τις εκφράζουν σηκώνουν όλο το βάρος και δεν χρηματοδοτούνται, ώστε να διευκολυνθούν και αντ’ αυτού οι πόροι πηγαίνουν σε ΜΚΟ και μεγάλους οργανισμούς». Εξίσου παράλογο χαρακτήρισε το γεγονός ότι η συμφωνία της ΕΕ και της Τουρκίας απαγορεύει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας οι άνθρωποι, με τη δικαιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η μεγαλοσύνη, η ανθρωπιά και η φιλοξενία των κατοίκων της Λέσβου έγιναν πρωτοσέλιδο σε πολλά περιοδικά και ιστοσελίδες παγκοσμίως αλλά δυστυχώς δε φτάνουν. Η Λέσβος είναι ένα νησί με 85 χιλιάδες πληθυσμό που το 2015 δέχθηκε 500 χιλιάδες πρόσφυγες και μέσα στο 2016 από τους 170 χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, οι 95 χιλιάδες έχουν περάσει ή βρίσκονται ακόμα στο νησί».

«Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για ολόκληρη την Ελλάδα και την Ιταλία -και κυρίως για τη Λέσβο- που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι η μετεγκατάσταση των προσφύγων προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς λόγω αδυναμίας της ΕΕ και άρνησης, χωρίς καμία σοβαρή δικαιολογία, κρατών μελών να υλοποιηθεί μια συμφωνία που έχει ληφθεί. «Αυτό που ζητάμε από τα κράτη μέλη και από την Κομισιόν είναι να τιμήσουν την υπογραφή τους και να τηρήσουν τις συμφωνίες. Υπάρχει έλλειμμα της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχει πάρει. Περίπου δέκα χιλιάδες άνθρωποι είναι έτοιμοι να φύγουν από την Ελλάδα και να μετεγκατασταθούν αλλά αυτό μπλοκάρεται από την άρνηση κρατών μελών. Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει α λα καρτ» θα πει καταληκτικά.

Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη μεγάλη εκδήλωση της Ευρωαριστεράς «Solidacities – Πόλεις της Αλληλεγγύης» την οποία συνδιοργάνωσαν ο Στέλιος Κούλογλου μαζί με άλλους 11 ευρωβουλευτές της Ευρωαριστεράς με στόχο την αλληλεγγύη, την ανταλλαγή εμπειριών και τη δημιουργία δικτύου και επαφών ανάμεσα στις πόλεις -και τους δήμους- της Ευρώπης αλλά και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στην υποδοχή και στήριξη των προσφύγων.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου: https://www.youtube.com/watch?v=imMnKDp46BQ 

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS