Ομιλία εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου στην εκδήλωση για την Απονομή Βραβείων Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας (βίντεο)

Γραμματοσειρά

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται κάθε χρόνο στους καλύτερους νέους και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς στην Ευρώπη.
Ξεκίνησε το 2009 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι ανοιχτό σε χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Creative Europe, στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας.
Η όλη διαδικασία διοργανώνεται από μια κοινοπραξία, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών, το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών.
Με αφορμή την εκδήλωση για την Απονομή του Βραβείου Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Τίμπορ Νάβρατσιτς, απηύθυναν χαιρετισμό και βράβευσαν τους συγγραφείς.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης βράβευσε μεταξύ άλλων και την Ελληνίδα συγγραφέα Κάλλια Παπαδάκη, μία από τους 12 συγγραφείς που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2017, για το βιβλίο της “Δενδρίτες”.
Στην εκδήλωση και τη βράβευση της κας. Παπαδάκη μετείχε και η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού κα. Λυδία Κονιόρδου.
Ακολουθεί η ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
«Αξιότιμε Επίτροπε Νάβρατσιτς,
Αξιότιμοι Υπουργοί και Πρεσβευτές,
Αγαπητοί Ευρωπαίοι και Διεθνείς Εκδότες, συγγραφείς και βιβλιοπώλες,
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να σας καλωσορίσω όλους στην ετήσια τελετή απονομής του Βραβείου Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας. Βρίσκομαι σήμερα εδώ εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο κ. Antonio Tajani.
Όπως κάθε χρόνο, το Βραβείο αναδεικνύει μια δημιουργική Ευρώπη στον χώρο της πεζογραφίας. Είναι μία από αυτές τις σημαντικές στιγμές, όταν έννοιες όπως η δημιουργικότητα, οι ιδέες, η επικοινωνία μέσα από τα γράμματα και η καλλιτεχνική πολυφωνία, συμπυκνωμένα μέσα σε ένα συγγραφικό έργο, αναγνωρίζονται ως βασικά συστατικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Από τη θεσμοθέτηση του βραβείου το 2009, και παρότι παράλληλα ξέσπασε η οικονομική κρίση, ο τομέας του βιβλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως των 22 με 24 δισ. ευρώ, με 135.000 άτομα πλήρους απασχόλησης.
Οι εκδόσεις αποτελούν σημαντικό τμήμα του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ και σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι υπεύθυνες, άμεσα και έμμεσα για εκατομμύρια θέσεις εργασίας -συγγραφείς, εκδότες, τυπογράφους, σχεδιαστές, βιβλιοπώλες…
Ωστόσο, δεν ήρθα σήμερα εδώ για να σας μιλήσω για την Ευρωπαϊκή Οικονομία. Βρισκόμαστε εδώ για να απονείμουμε πολιτιστικές διακρίσεις.
Η λογοτεχνία -η τέχνη του λόγου, του να αφηγείσαι μια ιστορία- παίζει έναν μοναδικό ρόλο στον πολιτισμό μας.
Σηματοδοτεί την αρχή ενός διαλόγου, ενισχύει τη δυνατότητα εμβάθυνσης, εξασκεί την κριτική σκέψη. Ξεπερνώντας τα γλωσσικά και εθνικά σύνορα, ένα λογοτεχνικό έργο, μπορεί να συναντήσει ένα διευρυμένο κοινό, βοηθώντας το να κατανοήσει κάτι που ως τότε μπορεί να μην είχε υπόψη του. Εγκαινιάζοντας έτσι και καλλιεργώντας έναν διαπολιτισμικό διάλογο και τρόπο σκέψης.
H λογοτεχνία μπορεί να δώσει αξία σε πράγματα καθημερινά, κάνοντάς τα εμφανή. Να αποκαλύψει τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από αυτά και να ωθήσει τον αναγνώστη να δει τον κόσμο από διαφορετική οπτική γωνία και προοπτική. Σκεφτείτε τη ζωή ως ένα καλό βιβλίο. Όσο περισσότερο βυθίζεστε σε αυτό, τόσο περισσότερο αρχίζει να έχει νόημα.
Ο Italo Calvino έγραψε ότι “κλασικό είναι ένα βιβλίο που ποτέ δεν έχει ολοκληρώσει αυτά που έχει να πει”.
Ο λόγος που διαβάζει κάποιος λογοτεχνικά βιβλία είναι ακριβώς ο ίδιος λόγος για τον οποίο μιλάει. Όχι μόνο για να αποκομίσει γνώσεις, αλλά για να επικοινωνήσει και εν τέλει να εκφραστεί.
Αυτό προάγει τη συνύπαρξη, την αμοιβαία κατανόηση, την ανοχή στη διαφορετικότητα και την πολυ-πολιτισμικότητα, αξίες θεμελιώδεις και σημαντικές για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Απόψε, η βράβευση των 12 συγγραφέων μας είναι μία από τις σημαντικές στιγμές αυτού που αποκαλούμε ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχω την ευκαιρία να συναντήσω τους βραβευθέντες συγγραφείς. Είμαι επίσης ευτυχής που βλέπω την Ελλάδα, ως μία από τις χώρες που συμμετέχουν στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων.
Η κα Παπαδάκη είναι ο τρίτος Έλληνας συγγραφέας που του έχει ποτέ απονεμηθεί το βραβείο και επίσης η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας, από την ίδρυση του Βραβείου Λογοτεχνίας της ΕΕ το 2009. Σήμερα, βραβεύεται για το τρίτο της βιβλίο, με τίτλο “Δενδρίτες”.
Οι «δενδρίτες» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα για να περιγράψει μια μορφή νιφάδας, η οποία μένει πίσω στα δέντρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και είναι μια μεταφορά για τους χαρακτήρες του μυθιστορήματός της, οι οποίοι σαν νιφάδες χιονιού στροβιλίζονται στον αέρα και λιώνουν.
Το μυθιστόρημά της λέει μια ιστορία -ή πολλές παράλληλες ιστορίες- ελπίδας, δεύτερων ευκαιριών και ονείρων που δεν γνωρίζουν σύνορα -από το Camden του Λονδίνου μέχρι το New Jersey και από τις προηγούμενες γενιές των Ελλήνων και Αμερικανών μεταναστών στους προγόνους τους.
Εδώ, η αιώνια αναζήτηση και το νόημα στη ζωή είναι το κοινό υπόβαθρο. Και όπως πάντα, ο σκοπός ενός αφηγητή δεν είναι να σας διδάξει πώς να σκέφτεστε, αλλά να θέσει ερωτήσεις για να σκεφτείτε.
Εύχομαι στους συγγραφείς που βραβεύονται σήμερα ένα δημιουργικό μέλλον. To έργο τους είναι η ίδια Ευρώπη, μέσα από τις λέξεις τους.
Σας ευχαριστώ».

Το link με το βίντεο της δήλωσης στα αγγλικά:
https://www.youtube.com/watch?v=3JVoAPlcXWM 

23.5.2017

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS