Μήνυμα Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την Ολομέλεια του Στρασβούργου με την Κωνσταντίνα Κούνεβα

Γραμματοσειρά

Ανατριχιάσαμε ακούγοντας τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τον κ. Τίμερμανς, να λέει ότι το κράτος δικαίου επιτρέπει την «αναλογική χρήση βίας»

Τι θα γίνει με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που δουλεύουν στη Βρετανία και των Βρετανών που μένουν και δουλεύουν στην Ευρώπη;

Προσωπικό πτήσης ξεκούραστο και ευχαριστημένο είναι προσωπικό ασφαλές

Ενημέρωση από την Ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα για την Ολομέλεια που έλαβε χώρα 2-5 Οκτωβρίου 2017 στο Στρασβούργου. Το μήνυμα δόθηκε με την μορφή τηλεοπτικής συνέντευξης στον υπεύθυνο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, Βασίλη Κατσαρδή, εκ μέρους της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 5.10.2017.

Εδώ το link: https://www.youtube.com/watch?v=V-5oFo_pE_c 

 

Τα βασικά θέματα του μηνύματος:

-Καταλονία

-Brexit

-Γάμοι Ανηλίκων

-Ryanair

– Δίκη Κ. Κούνεβα στον Άρειο Πάγο

Το κείμενο της ενημέρωσης:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ, ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 2-5/10/2017

– Κυρίες και κύριοι χαίρετε. Είμαστε εδώ στο Στρασβούργο με την Ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, την κυρία Κωνσταντίνα Κούνεβα. Καλησπέρα κυρία Κούνεβα.

– Καλησπέρα σας.

– Για να κάνουμε όπως πάντα μια αποτίμηση για την πρώτη Ολομέλεια του Οκτωβρίου του 2017. Όπως πάντα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για όλα τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν στην ολομέλεια, θα κάνουμε μια προσπάθεια να σας μεταφέρουμε τον παλμό από τα ποιο σημαντικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάτε στο site μας www.syriza.eu και κάτω κάτω δεξιά μπορείτε να βρείτε και τα social media μας.

Καταλονία

– Να ξεκινήσουμε κα Κούνεβα με την κατάσταση στην Καταλονία η οποία απασχόλησε την Ολομέλεια;

– Ναι, αλλά όχι με πραγματική συζήτηση. Απλώς με τοποθετήσεις των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων. Η αλήθεια είναι ότι πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, και κυρίως το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, δεν ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Ραχόι, που εκτέθηκε διεθνώς με την πρωτοφανή αστυνομική βία κατά των Καταλανών. Και πραγματικά, ανατριχιάσαμε ακούγοντας τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τον κ. Τίμερμανς, να λέει ότι το κράτος δικαίου επιτρέπει την «αναλογική χρήση βίας» εις βάρος των πολιτών. Πώς μετριέται αυτή η αναλογική βία; Εμείς, η GUE/NGL, μαζί με τους Πράσινους, πήραμε μια καθαρή θέση, όχι μόνο μέσα στην Ολομέλεια, αλλά και έξω απ’ την Oλομέλεια, με μια μίνι διαδήλωση που. Το μήνυμά μας; Όχι στην αστυνομική βία, εξαντλητικός πολιτικός διάλογος μεταξύ ισπανικής και καταλανικής κυβέρνησης, να σταματήσει να σιωπά η Ευρώπη και η Κομισιόν να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο. Αυτό υποστηρίζεται και στην κοινή δήλωση Ευρωβουλευτών του Progressive Caucus, που υπογράφουν δεκάδες ευρωβουλευτές από τους σοσιαλιστές, την Aριστερά και τους πράσινους, ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Brexit

– Κι είναι ένας από τους βασικούς Ευρωβουλευτές που διαμόρφωσαν το κείμενο. Να πάμε στο άλλο θέμα που νομίζαμε ότι θα είναι το πρώτο μεγάλο θέμα της Ολομέλειας μιλάμε για το Brexit το οποίο απασχόλησε και σε αυτή την σύνοδο.

– Ναι, πραγματικά και σχεδόν κάθε σύνοδο μας απασχολεί το Brexit γιατί είναι ένα ζήτημα με μεγάλη διάρκεια και πολύ σημαντικό για όλους. Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία της Ολομέλειας υποστήριξε ένα αρκετά καλό ψήφισμα που καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν να αναβληθούν οι συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις Μ. Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι να ξεκαθαριστούν τρία πολύ βασικά πράγματα: πρώτα, τι θα γίνει με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που δουλεύουν στη Βρετανία και των Βρετανών που μένουν και δουλεύουν στην Ευρώπη. Δεύτερον, τι θα γίνει με τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας προς την Ε.Ε και προς του Ευρωπαίους Πολίτες. Και τρίτο, τι θα γίνει με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ενδοκρινικοί Διαταράκτες

– Να περάσουμε σε άλλο θέμα, να πάμε σε ένα θέμα που δεν το ήξερα καθόλου εγώ προσωπικά – Τι είναι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες;

– Και εγώ χρόνια είχα να το ακούσω το θέμα αυτό ξανά, έμαθα περισσότερα για το θέμα αυτό. Ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες είδη που ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά: από τα τρόφιμα και τις συσκευές τους μέχρι τα παιδικά παιχνίδια. Είναι ουσίες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές σε ανθρώπους και ζώα και ενοχοποιούνται ακόμη και για τον καρκίνο. Η «πονηρή» Κομισιόν, λοιπόν, έφερε μια πρόταση να αλλάξουν τα κριτήρια με τα οποία μια ουσία χαρακτηρίζεται ενδοκρινικός διαταράκτης, ώστε πολλά φυτοφάρμακα να βγουν από τη λίστα των επικίνδυνων αυτών ουσιών. Δεν ξέρω ποιες εταιρείες ήθελε η Κομισιόν να εξυπηρετήσει, πάντως μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο έβαλε βέτο στην πρόταση. Κι αυτό είναι από τα καλά νέα της Συνόδου.

Ryanair

– Μιλώντας βέβαια για πονηρή κομισιόν και εταιρείες «πονηρές» να πούμε ότι ήρθε στην ολομέλεια το θέμα της Ryanair και των ακυρώσεων 400.000 πτήσεων.

– Ναι, και είχαμε την ευκαιρία να αποκαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών που ακυρώνονται οι πτήσεις τους. Όλοι θέλουμε φτηνότερους ναύλους, και για αυτό αρκετοί χρησιμοποιούν συχνά αυτή την εταιρεία, αλλά τι κρύβεται πίσω από τις διαφημίσεις της Ryanair για φτηνά δρομολόγια; Παραβιάσεις των δικαιωμάτων των επιβατών, και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Όπως είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, Προσωπικό καμπίνας ξεκούραστο και ευχαριστημένο είναι προσωπικό ασφαλές.

Οικονομική Θέση της Γυναίκας

– Να πάμε και στα γυναικεία θέματα τα οποία αρκετά συχνά τώρα τελευταία απασχολούν την ολομέλεια, για πείτε μου υπήρχαν θέματα που αφορούν τις γυναίκες αυτή την φορά;

– Ναι, υπήρχαν δύο θέματα που ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Πρώτα εγκρίναμε μια έκθεση για την ενδυνάμωση της οικονομικής θέσης της γυναίκας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 150 χρόνια το θέμα δεν λύνεται. Υπάρχει στασιμότητα στα θέματα ισότητας. Οι διαφορές στους μισθούς ανδρών και γυναικών φτάνουν στο 16% και στις συντάξεις στο 40%. Και οι γυναίκες, αν και έχουν πια υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από τους άνδρες, έχουν χειρότερη θέση στην απασχόληση. Και γι’ αυτά τα ζητήματα ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία να μην είναι μόνο ευχές από την Κομισιόν και το Συμβούλιο. Να είναι πραγματικά μέτρα.

Αναγκαστικοί Γάμοι Παιδιών

– Οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί. Υπολογίζεται ότι ένα στα τρία κορίτσια στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχει παντρευτεί πριν τα 18 χρόνια του, και 250 εκατομμύρια γυναίκες εν ζωή έχουν παντρευτεί πριν τα 15 χρόνια τους. Εγώ, στην ομιλία μου, ζήτησα να χαρακτηριστεί πανευρωπαϊκά ποινικό αδίκημα ο αναγκαστικός γάμος παιδιού και να μπει νομικός εκπρόσωπος δίπλα σε κάθε ανήλικο προσφυγόπουλο, ώστε να μη πέσει θύμα αυτής της απάνθρωπης «παράδοσης».

Οδηγοί Φορτηγών – Προσφυγικό

– Άλλα ενδιαφέροντα θέματα που θέλετε να επισημάνετε από την Ολομέλεια;

– Θα ξεχώριζα τη συζήτηση μιας προφορικής ερώτησης που κατέθεσαν 3 βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος για την ασφάλεια των οδηγών φορτηγών από επιθέσεις που δέχονται κοντά στα σύνορα και στα λιμάνια. Φαινόταν μια αθώα ερώτηση, αλλά έκρυβε κάτι άλλο: τη λήψη αστυνομικών μέτρων κατά των χιλιάδων μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στα περάσματα της Ευρώπης. Είναι το αποτέλεσμα των κλειστών συνόρων. Η δική μου παρέμβαση στο θέμα κατέληγε στο εξής: Όπως οι οδηγοί φορτηγών χρειάζονται ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους, έτσι και οι μετανάστες και πρόσφυγες χρειάζονται νόμιμους και ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης.

Άρειος Πάγος

– Στις 10 Οκτώβρη 2017, θα είστε στο δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου για την εκδίκαση της Αίτησης Αναίρεσης που ασκήσατε, κατά της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ και κατά της απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Πειραιά. Θέλετε να μας πείτε κάτι;

Δεν θα ήθελα να μιλήσω πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο. Δεν θα ‘θελα να θεωρήσει κανείς ότι χρησιμοποιώ αυτό το βήμα και την ιδιότητα μου ως ευρωβουλευτής για να επηρεάσω οποιονδήποτε.

Ένα πράγμα θέλω να πω.

Εννέα χρόνια μετά την επίθεση που δέχτηκα τα Χριστούγεννα του 2008 δεν έχει βρεθεί κανένας ένοχος όταν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, με βάση τις μαρτυρίες, τις απειλές που είχα δεχτεί και τα γεγονότα, ότι η επίθεση ήταν μια τιμωρία για τη συνδικαλιστική μου δράση.

Επομένως, η εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο ίσως είναι μια τελευταία ευκαιρία για την απόδοση δικαίου σε μια υπόθεση τόσο άδικη όχι μόνο για μένα αλλά για κάθε άνθρωπο που παλεύει για το δικαίωμα αξιοπρεπούς δουλειάς και εργασίας.

Μόνο αυτό τίποτε άλλο, ευχαριστώ.

– Από μένα από την καρδιά μου , εύχομαι να πάει καλά αυτή η δίκη και ελπίζω η δικαιοσύνη να κάνει απλά την δουλεία της, αυτό έχω να πω ως προσωπική παρατήρηση.

– Ευχαριστώ

– Κυρίες και κύριοι, να σας υπενθυμίσω ότι για περισσότερες πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες, δελτία τύπου, συνεντεύξεις κτλ μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας www.syriza.eu αλλά και τα social media μας τα οποία θα τα βρείτε στο site μας κάτω κάτω δεξιά. Από εμένα, το Βασίλη Κατσαρδή και την Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου να είστε καλά και καλό σας βράδυ.

 

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS