Ερώτηση 79 Ευρωβουλευτών σε Κομισιόν για την απόφαση του Γεν. Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών «STOP TTIP»

Γραμματοσειρά

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, oι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Χρυσόγονος, καθώς και 75 ακόμη Ευρωβουλευτές από 5 διαφορετικές πολιτικές ομάδες, αναφορικά με την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακυρώσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί μη καταχώρησης της πρότασης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών «SΤΟΡ TTIP».
Το Σεπτέμβριο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να καταγράψει και να αναγνωρίσει την Πρωτοβουλία «STOP TTIP», την οποία συνυπέγραψαν 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες.
Με την πρωτοβουλία «SΤΟΡ TTIP» ζητήθηκε από την Επιτροπή να ανακαλέσει την εξουσιοδότησή της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε εκείνο με τη σειρά του να μην διαπραγματευτεί τόσο τη συμφωνία για τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) με τις ΗΠΑ, όσο και την αντίστοιχη εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA).
Οι εισηγητές της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας προσέφυγαν στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο με απόφασή του έκανε δεκτή την προσφυγή και ακύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι 79 Ευρωβουλευτές που συνυπογράφουν την ερώτηση ζητούν να μάθουν από την Επιτροπή εάν θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου και πώς σκοπεύει επίσης να θωρακίσει θεσμικά την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (European Citizen’s Initiative – ECI).
Ακολουθεί η ερώτηση των 79 Ευρωβουλευτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Στις 10 Νοεμβρίου 2014 ο κ. Michael Efler και άλλα μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών προσέφυγαν στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ εναντίον της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί μη καταχώρισης της πρότασης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών «SΤΟΡ TTIP», την οποία είχαν υποβάλει ο κ. Michael Efler και άλλα μέλη τον Ιούλιο του 2014. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συγκέντρωσε 3,5 εκατομμύρια υπογραφές.
Με τη πρωτοβουλία αυτή οι εισηγητές ζητούσαν ουσιαστικά από την Επιτροπή να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ανάκληση της εξουσιοδότησης για τη διαπραγμάτευση της TTIP και, εν τέλει, τη μη σύναψη της CETA.
Με απόφασή του το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ (ΓΔΕΕ) έκανε δεκτή την προσφυγή και απέρριψε τη θέση της Επιτροπής σχετικά με την ανάκληση της εξουσιοδότησης έναρξης διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της TTIP, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:
Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση του ΓΔΕΕ, πώς σκοπεύει να διασφαλίσει την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου;
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για να διασφαλίσει ότι τόσο η απόφαση του ΓΔΕΕ, όσο και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολιτών, θα ληφθούν υπόψη για τη TTIP και άλλες αντίστοιχες εμπορικές συμφωνίες;
Σε ποια συμπεράσματα καταλήγει, μετά και τη συγκεκριμένη απόφαση του ΓΔΕΕ, αναφορικά με την ανάγκη αναθεώρησης της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών (ECI);

26.5.2017 

 

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS