Το μήνυμα της εκδήλωσης των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚ για τη Χρυσή Αυγή

Γραμματοσειρά

«Η ολόπλευρη απομόνωση της Χρυσής Αυγής απαραίτητος όρος για την καταδίκη της», Το μήνυμα της εκδήλωσης των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚ, με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ: «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση»

Το μήνυμα της εκδήλωσης των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ: «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» της σκηνοθέτιδος και δημοσιογράφου Αντζελίκ Κουρούνη

Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων των Ευρωβουλευτών και των ομιλητών Δημήτρη Ψαρρά, Νίκου Αλιβιζάτου και Θανάση Καμπαγιάννη

Η άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης χτες στο Ευρωκοινοβούλιο υπό την σκιά της δυστυχούς συγκυρίας της εισόδου στην γερμανική βουλή του ακροδεξιού ΑfD, για πρώτη φορά μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε μία εκδήλωση κατά την οποία προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Αντζελίκ Κουρούνη, «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση».

Στην πολύ επίκαιρη εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Σεσίλια Βίσκτρομ, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Ελευθεριών του ΕΚ (Φιλελεύθεροι-Σουηδία), ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, πρώην Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη, και οι ευρωβουλευτές Άνχελα Βαλίνα (Ευρωπαϊκή Αριστερά - Ισπανία), Μαρί Κριστίν Βερζιά (Ευρωπαϊκή Αριστερά - Γαλλία), Μιλτιάδης Κύρκος (Σοσιαλιστές - Ελλάδα), Νίκος Ανδρουλάκης (Σοσιαλιστές - Ελλάδα), Νεοκλής Συλικιώτης (Ευρωπαϊκή Αριστερά - Κύπρος), Κώστας Μαυρίδης (Σοσιαλιστές - Κύπρος), Δημήτρης Παπαδάκης (Σοσιαλιστές - Κύπρος), Τάκης Χατζηγεωργίου (Ευρωπαϊκή Αριστερά - Κύπρος), Σοφία Σακοράφα (Ευρωπαϊκή Αριστερά - Ελλάδα), Μαρί Πιερ Βιέ (Ευρωπαϊκή Αριστερά - Γαλλία), και οι Έλληνες βουλευτές Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) και Χαρά Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ). Επίσης γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλλογιάννης, που απουσίαζε σε αποστολή του ΕΛΚ.

Την συζήτηση, που προηγήθηκε της προβολής, άνοιξε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας σε μια «ισχυρή, αντιφασιστική ενότητα», εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι μέσα στο 2018 η δικαιοσύνη «θα πάρει αποφάσεις» εναντίον της νεοναζιστικής ΧΑ. «Η μάχη κατά της ακροδεξιάς το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη του Π. Φύσσα», είπε ο Δημ. Παπαδημούλης, ενώ αναφερόμενος στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές και την είσοδο της γερμανικής ακροδεξιάς στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά το 1945, τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να απομονώσουμε πλήρως τη ΧΑ από κάθε κοινοβουλευτική

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, συντόνισε την συζήτηση και υπογράμμισε την ανάγκη απομόνωσης της Χρυσής Αυγής από κάθε προσπάθεια της να παρουσιαστεί ως ισότιμο κοινοβουλευτικό κόμμα, καθώς είναι πολέμιοι της δημοκρατίας. «Είναι αναγκαίο να απομονώσουμε τη ΧΑ από κάθε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Πρέπει ο πολιτικός κόσμος να καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για ένα μόρφωμα που πρέπει να μείνει στο περιθώριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, σημείωσε πως «η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αποδεικνύει ότι η ανάδειξη του πραγματικού προσώπου της ΧΑ αφορά όλον τον κόσμο, όχι μόνο την Ελλάδα», καλώντας «όλους τους ευρωβουλευτές, όλους τους δημοκράτες και αντιφασίστες να συνεισφέρουμε στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχτεί για τη στήριξη της πολιτικής αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος, δηλαδή των δικηγόρων που έχουν αναλάβει την υπόθεση».

Ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς τόνισε πως «ο πυρήνας των συνεργατών των ναζί επί της Κατοχής αποτέλεσε και τον βασικό πυρήνα της Χούντας των Συνταγματαρχών του 1967». Μάλιστα εξήγησε πώς η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος αλλά και η πολύπλευρη κρίση συνέβαλαν στο να ενδυναμωθεί η Χρυσή Αυγή και να εκλέξει αντιπροσώπους στη Βουλή, ενώ υπογράμμισε πως το στοιχείο που τελικά κινητοποίησε τη δικαιοσύνη ήταν ότι η Χρυσή Αυγή επιτέθηκε ανοιχτά εναντίον όλου του πολιτικού φάσματος, χρησιμοποιώντας τυφλή βία.

Ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος διεμήνυσε πως «η βία είναι συστατικό στοιχείο της υπόστασης της ΧΑ» προσθέτοντας πως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο είναι η αναγνώρισή της ως εγκληματικής οργάνωσης. Ζήτησε ακόμη την πολιτική και κοινωνική της απομόνωση.

Ο Θ. Καμπαγιάννης υπενθύμισε τις τρεις κακουργηματικές πράξεις για τις οποίες δικάζονται τα μέλη της ΧΑ. «Η ΧΑ χτύπησε μετανάστες στο πρόσωπο των Αιγύπτιων ψαράδων, ιδεολογικούς αντιπάλους στο πρόσωπο των συνδικαλιστών του ΚΚΕ και αντιφασίστες στο πρόσωπο του Παύλου Φύσσα», είπε και συνέχισε: «Η ΧΑ είναι μια οργάνωση της οποίας τα πολιτικά γραφεία λειτουργούν ως ορμητήρια δολοφονικών επιθέσεων», σημείωσε ο ίδιος, και συνέχισε: «Αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο την οικογένεια των θυμάτων, αλλά το σύνολο».

Τέλος, προλογίζοντας το ντοκιμαντέρ της, η Α. Κουρούνη επισήμανε ότι όταν ξεκίνησε τα γυρίσματα της ταινίας, δεν υπήρχε ακροδεξιό ή ναζιστικό κόμμα στα κοινοβούλια της Ευρώπης. «Τώρα υπάρχουν τέτοια κόμματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που πρώτα ήταν εξαίρεση δηλαδή, έχει γίνει καθημερινότητα», επισήμανε, εξηγώντας το κίνητρό της: «Ήθελα να καταλάβω πώς η ΧΑ που χρησιμοποιούσε ωμά τη βία είναι 3η πολιτική δύναμη επί 5 χρόνια».

Εδώ το μονταρισμένο βίντεο της εκδήλωσης https://www.youtube.com/watch?v=aCP-nzvd41Y 

Εδώ ολόκληρη η εκδήλωση: https://www.youtube.com/watch?v=fImqimseqbw 

Εδώ φωτογραφίες από το event: https://www.flickr.com/photos/131481887@N02/albums/72157688893680416 

 

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS