ΤΤΙΡ είναι η λάθος απάντηση!

Γραμματοσειρά

 

Η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρέτισε σήμερα τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ΤΤΙΡ. Η ομάδα της GUE/NGL καταψήφισε το ψήφισμα. Ωστόσο, μια πιο σημαντική μειονότητα στράφηκε αντίθετη στο ψήφισμα σε σύγκριση με το τελευταίο, και το ψήφισμα είναι πιο προσεκτικά διατυπωμένο. Γι’αυτό τον λόγο μπορούμε να πούμε ότι η εκστρατεία ενάντια στο ΤΤΙΡ προχωράει.

Ο σκιώδης εισηγητής της GUE/NGL Helmut Scholz εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ομάδα της GUE απέρριψε το ψήφισμα: «Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συμφωνία ΤΤΙΡ θα οδηγήσει σε “μετεγκατάσταση” τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το ΤΤΙΡ είναι ένα μέσο με το οποίο αντιμετωπίζει την Κίνα και την Ρωσία. Και σύμφωνα με τους σοσιαλδημοκράτες, το ISDS πρέπει τώρα να αντικατασταθεί με… τον ISDS*. Η ομάδα του ΕPP και των S&D συμφώνησε να πει στους ανθρώπους ότι έχουν ακούσει τις ανησυχίες τους, αλλά λένε στην Επιτροπή να προχωρήσει».

Και συνέχισε: “Η εντυπωσιακή δημόσια συζήτηση και αντίσταση, συμπεριλαμβανομένων των υπογραφών των πάνω από δύο εκατομμύρια πολιτών κατά του ΤΤΙΡ και του ISDS, έχουν αλλάξει επιτυχώς τη διατύπωση του ψηφίσματος σε σχέση με την τελευταίο όρο. Σημαντικές απαιτήσεις για υπεράσπιση της απασχόλησης, των δημόσιων υπηρεσιών, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι τομείς των οπτικοακουστικών θα μπορούσαν να είχαν συμπεριληφθεί. Αλλά ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Αυτό ήταν ένα ψήφισμα σχετικά με τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων και όχι των αποτελεσμάτων”.

“Έχουμε προσπαθήσει να μεταφέρουμε τις δημόσιες ανησυχίες πιο ξεκάθαρα και πιο ειλικρινά στο κείμενο του ψηφίσματος. Δυστυχώς, όμως, σχεδόν όλοι οι σοσιαλδημοκράτες αποφάσισαν να καταψηφίσουν κάθε μία από τις τροπολογίες μας. Πολλές από εκείνες που είχαν επανεισαχθεί ήταν πολύ λογικές θέσεις που εγκρίθηκαν σε διάφορες επιτροπές”.

O Ευρωβουλευτής Scholz πρόσθεσε: “Ωστόσο, υπάρχουν πολύ προφανείς αντιθέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών προσδοκιών και των κόκκινων γραμμών, και στο περιεχόμενο της εντολής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε την εντολή της ΤΡΑ σχετικά με τη συμφωνία που ωθείται από μεγάλες εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.”

“Μαζί με τους εταίρους μας στην κοινωνία των πολιτών, στα συνδικάτα, στις οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών, των αγροτών και των οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος, θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε αυτές τις αντιθέσεις σε όλους τους γύρους των διαπραγματεύσεων που ακολουθούν”.

“Αυτό που αυτοί αποκαλούν μη επιβολή δασμολογικών φραγμών στο εμπόριο, εμείς το αποκαλούμε επιτεύγματα της δημοκρατίας. Εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί κατά της ατζέντας για ρυθμιστική συνεργασία. Δεν θα ανακουφιστούμε από τις προτάσεις που αντικαθιστούν τωρινούς κακούς μηχανισμούς του ISDS με προτάσεις για ένα “καλύτερο” ISDS. Η βασική αρχή του ISDS πρέπει να εγκαταλειφθεί, καθώς στοχεύει στο να δώσει στις εταιρίες περισσότερα δικαιώματα από ότι στους πολίτες”.

*Σημείωση: Κατά την διατύπωση του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου που εγκρίθηκε με ψήφους 447 υπέρ και 229 κατά, αντί της ιδιωτικής διαιτησίας ο ΙSDS θα βασίζεται σε ένα νέο δικαστικό σύστημα που θα υπόκειται σε διαφάνεια και θα συγκροτείται από «δημόσια διορισμένους και ανεξάρτητους δικαστές».

 

 

twitter Newsroom

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook

LINKS